Burger Anikó: Isten szajhája

2020.04.13

Már a cím is sugallja, hogy erősen feszegeti a határokat ez a könyv. Az alábbiakban mutatok belőle néhány részletet, bevallom, ezek az emészthetőbbek 😉

"A tudatosság lényegi kelléke az önismeret, önszeretet."

"Harag és gyűlölet: más ember olyan tulajdonságai vagy megnyilvánulásai miatt rosszul érezni magunkat, amelyeken egyrészt nem változtathatunk (mert nem a mi dolgunk), másrészt ... tükröt tart nekünk. Ha nem tükör lenne, nem idegesítene. Csak az tud zavarni, ami bennünk is megvan."

"Aggódás: amikor nem bízom annyira a másikban, hogy feltételezzem róla: képes megoldani élete nehézségeit. Ezzel quasi gyengítem. ... a sérülések 100%-a vagy sorsszerű, vagy figyelmeztetésként érkezik (és akkor ismét sorsszerű), ezek miatt pedig hullára oktalanság szorongani.... az aggódással megteremtjük rettegésünk tárgyát... ha valakit óvni szeretnénk, idézzünk mellé segítő angyalokat és burkoljuk fénybe."

"Mi történik, amikor valakinek meg akarunk felelni? ... olyan álarcot veszünk fel, amely nyilvánvalóan nem a mi arcunk ... ellentmond a szeretet feltétel nélküliségének... A valódi utunk nem követeli meg az álcázást."