Enneagram - Agyi hármas

2023.10.15

Ebben a kategóriában 3 olyan alcsoport szerepel, melynek tagjai legfőképpen a folyamatos agyalással szokták jellemezni önmagukat. Ők azok, akik a Belső Utazásban általában folyamatosan kétségek között vannak: "Ezt most én találtam ki, vagy valóban a folyamat része?". Az érzéseket ők nehezebben élik meg, jellemzőbb inkább, hogy képek és/vagy gondolatként megjelenő intuíciók segítségével haladnak lefelé a szinteken.

Ebbe a triádba tartozik:

Jellemző mondata: "Tudom és értem." Legfőbb vágya: hogy kompetens, rátermett legyen, és megtalálja helyét a világban. Legnagyobb félelme: hogy tehetetlen és haszontalan, nem tud megbirkózni a kihívásokkal, a külvilág kívánalmaival. Általános jellemzése: Mindent gondolkodás útján közelítenek meg, cselekvés előtt racionálisan mérlegelnek. Szeretnek új dolgok után kutatni, de főként elméleti téren. Erősségei: Rendkívüli éleslátással, igen jó ítélőképességgel rendelkezik. Racionális, rendszerező, jó megfigyelő. Gyengeségei: Az ötös, ha nem érti az őt körülvevő világot, vagy túlságosan nagy nyomás alá kerül, akkor szorongani és védekezni kezd. Jellemző gyermekkora: Az ötös kisgyermek általában nem érezte biztonságban magát a családban. Kiskorában kereste a helyét a család – általában zavaros – rendszerében, de nem találta.

Jellemző mondata: "Teszem a kötelességemet." Legfőbb vágya: Biztonságra törekszik, azt akarja, hogy elfogadják, szeressék és támaszt találjon. Legnagyobb félelme: hogy elhagyják, elárulják, nem kap támogatást, egymagában elveszettnek érzi magát. Általános jellemzése: A hatos a legellentmondásosabb személyiség az enneagramban. Rendkívül különböző, ellentétes jellemek tartoznak ide, a személyiség mélyén azonban ugyanazok a kérdések, törekvések dolgoznak. A hatos mindig a fejében akarja megfejteni a világot, végtelen párbeszédet folytat saját magával. Mivel az eszében él, könnyen elveszti a kontaktust az érzelmeivel és testével. A legfontosabb területek, amik a hatost mozgatják a félelem, a függőség és a bizalom. Erősségei: Megnyerő, kedves, barátságos. Könnyen teremt kapcsolatot, rendkívüli alkalmazkodó képesség jellemzi, igazi csapatjátékos. Gyengeségei: Túl sokat "agyal", elveszti spontaneitását. Ha a hatos túlzottan elkötelezi magát, tekintély-személyektől vár útmutatást. Jellemző gyermekkora: A hatos életében az apa játszotta a meghatározó szerepet, hozzá kötődött erősebben, az ő kedvében akart járni.

Jellemző mondata: "Boldog vagyok, nagyszerűen érzem magam, minden a legjobban alakul." Legfőbb vágya: hogy elégedett legyen, élményeket éljen át, részese legyen a világmindenség teljességének. Legnagyobb félelme: hogy kimarad valamiből, nélkülöznie kell, hogy elborítja a fájdalom. Általános jellemzése: A hetes habzsolja az életet, az élményeket. Úgy érzi, állandóan el kell foglalnia magát, hogy ne szembesüljön – esetleg fájdalmas – érzéseivel. Erősségei: Szikrázó elme, aki mindig pozitívan gondolkozik, lelkes, lendületes, tettre kész, spontán és rugalmas. Örök optimista, tele van lelkesedéssel. Gyengeségei: Optimizmusát belevetíti a realitásba. Mindenről feltételezi, hogy "szép és jó", mindent rózsaszínben lát, hajlamos az öncsalásra. Mivel kergeti az élményeket, és mindig többfélét csinál, könnyen válik felszínessé. Jellemző gyermekkora: A hetes gyermekkorában leginkább az anyjával kapcsolatos problémák jellemzők. Kis korukban valamilyen okból nem kaptak elegendő anyai gondoskodást.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az agyi hármas csoportról, a jövő héten hozom a testi triád bemutatását!

A teljes Nő vagyok on-line magazint ITT tekintheted meg!