Enneagram - Érzelmi hármas

2023.10.08

Enneagram – az érzelmi hármas

Ebben a kategóriában 3 olyan alcsoport szerepel, melynek tagjai intenzív érzelmekkel élik az életüket; igazi szív-lélek emberek. Ők azok, akik a Belső Utazásban általában nagyon könnyen megélik az érzések szintjein történő lefelé haladást, mivel könnyedén tudják elárasztani őket az egymást követő érzelmek.

Ebbe a triádba tartozik:

Jellemző mondata: "Majd én segítek." Legfőbb vágya: hogy szeressék, hogy ő is kifejezhesse érzéseit. Hogy szükség legyen rá, elismerjék. Legnagyobb félelme: hogy nem szeretik, hogy az emberek elfordulnak tőle. Általános jellemzése: Az önértékelés hiányában szenved: úgy érzi, hogy őt nem lehet önmagáért szeretni. A szeretetért, amire annyira vágyik állandóan tennie kell, ki kell érdemelnie azt. A kettes azt akarja, hogy azért szeresd, mert gondodat viseli, törődik veled. Erősségei: Melegszívű, empatikus, segítőkész személyiség. Gyengeségei: A kettes tehát nem szereti feltétel nélkül önmagát, Önbecsülésének az a feltétele, hogy tökéletesen jó,, és önzetlen legyen. Jellemző gyermekkora: A kettes gyermekkorában azt tanulja meg, hogy a szeretet nem jár, "csak úgy magától", hanem ki kell érdemelni azt.  

Jellemző mondata: "Sikeres vagyok." Legfőbb vágya: hogy értékeljék, elismerjék, és ő is értékesnek, kívánatosnak érezhesse magát. Legnagyobb félelme: hogy nem elég értékes, és ha nem teljesít, ha kudarcot vall, az emberek elfordulnak tőle. Általános jellemzése: A Hármas könnyen elveszti a kapcsolatot érzelmeivel, valódi lényével. Mellőzi, semmibe veszi érzéseit, vágyait, hogy hatékonyabban tudjon működni. Erősségei: Magabiztos, dinamikus energikus egyéniség, aki képes hinni önmagában. Életvidám, céltudatos és kitartó. Gyengeségei: A Hármasok tehát hamar megtanulják, hogy nem önmagukért szeretik őket, hanem azért a termékért, amit produkálnak. Jellemző gyermekkora: Korán megtanulták a család, gyakran az anya elvárásait, és álmait teljesíteni.

Jellemző mondata: "Más vagyok, mint a többi ember, engem nem értenek meg a többiek." Legfőbb vágya: Megtalálni önmagát, saját jelentőségét, belső élményeiből stabil, kiegyensúlyozott identitást akar létrehozni. Legnagyobb félelme: hogy valami baj van vele, hiányzik belőle valami, nincs igazi személyisége, saját jelentősége. Általános jellemzése: A Négyes önelemző, főleg az érzelmek terén. Alapvető életérzése, hogy különbözik másoktól, különlegesnek érzi magát. Úgy gondolja, hogy nem hétköznapi ember, senki nem képes megérteni őt, ezért magába fordul. Erősségei: Rendkívül kreatív, képes arra, hogy élményeiből újat, értékeset hozzon létre, gyakran van valamilyen művészi képessége. Nagyfokú önismerettel rendelkezik. Gyengeségei: Sok négyes a munkáját csak a lét- ill. önfenntartás eszközének tekinti, addig is, amíg valami jobbat, neki valót talál. Azonban nem sokat tesz azért, hogy változtasson, csak álmodozik róla. Jellemző gyermekkora: A legtöbb Négyes "normális, eseménytelen gyerekkorról számol be, melyben nem voltak tragédiák, drámai események. A gyerek azonban mégis magányosnak érezte magát. Tapasztalataim szerint nagyon sok négyesnek volt prenatális traumája (például ikervesztés, vagy a terhesség korai szakaszában bizonytalanság a szülőknél, hogy akarják-e őt), vagy előzte meg az ő születését abortusz/vetélés.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az érzelmi hármas csoportról, a jövő héten hozom az agyi triád bemutatását!

A teljes Nő vagyok on-line magazint ITT találhatod meg.