Enneagram - Testi hármas

2023.10.22

Ebben a kategóriában 3 olyan alcsoport szerepel, melynek tagjai igen magas test tudatossággal rendelkeznek. Elsősorban ők azok, akik a Belső Utazásban gyakran élnek meg testi érzeteket, például mellkas szorítást, fejfájást, végtag zsibbadást.

Ebbe a triádba tartozik:

Jellemző mondata: "Képes vagyok rá, ura vagyok a helyzetnek." Legfőbb vágya: hogy önálló legyen, megvédje önmagát, és maga határozza meg sorsát, életútját. Legnagyobb félelme: hogy gyenge, mások bántják, mások irányítása alá kerül. Általános jellemzése: A nyolcas nem akarja, hogy sorsáról mások határozzanak, a maga ura akar lenni. A nyolcasok az enneagram leghatározottabb, legcselekvőképesebb személyiségei, de egyúttal ők a legnehezebben kezelhetők. Erősségei: Határozott, önálló, magabiztos, öntudatos, erős egyéniség. Képes tiszteletet, tekintélyt ébreszteni önmaga iránt. Igazságos, őszinte és szókimondó. Gyengeségei: Nem különösebben jó csapatjátékos, túlzottan hajlamos a versengésre. Hajlamos az autokratikus vezetésre, rosszul tűri a kritikát, az ellentmondást. Jellemző gyermekkora: A legtöbb nyolcasnak túlságosan korán kellett felnőnie. Ennek több oka lehet: apa nélküli család, gyenge, támogatásra szoruló anya, veszélyes környezet, egy kiszámíthatatlan, erőszakos felnőtt családtag, stb.

Jellemző mondata: "Minden rendben van, elégedett vagyok." Legfőbb vágya: A belső stabilitás, lelki béke, harmónia fenntartása. Legnagyobb félelme: hogy elveszíti önmagát, stabilitását és a többi embert. Általános jellemzése: Fő motivációja a belső béke, harmónia megélése, minden áron. Ennek fenntartása érdekében inkább nem vesz tudomást semmiről, ami nyugalmát megzavarhatná. Erősségei: Rendkívül barátságos, elfogadó, derűs, harmóniát sugároz. Érzelmileg stabil és kitartó. Bízik önmagában és másokban, derűlátó, nem aggódik a jövő miatt. Türelmes, jó természetű, megnyugtató, és segítőkész. Gyengeségei: Kényelemszeretete, lustasága erősebb lehet ambícióinál. Emiatt nem fejleszti magát, képességei megmaradnak a lehetőség szintjén. Jellemző gyermekkora: A legtöbb kilences gyerekkorában tanulta meg a közvetítő, béketeremtő szerepet. Gyakori, hogy a szülők között nyílt, vagy rejtett ellentét, konfliktus megoldását, vagy legalábbis elcsitítását vállalta magára.

Jellemző mondata: "Igazam van." Legfőbb vágya: Jó akar lenni, összhangban élni és cselekedni lelkiismeretével. Legnagyobb félelme: hogy "tökéletlen", hibás, sőt, valamiképpen bűnös is; hogy a többiek elítélik. Általános jellemzése: Az egyes legjellemzőbb vonása, hogy mindenben tökéletességre törekszik, és ennek érdekében elnyomja az ösztöneit, szükségleteit is. Határozott elvei vannak arról, hogy mi a jó, és mi a rossz, ezekhez szigorúan tartja magát. Erősségei: Lelkiismeretes, fegyelmezett, és tisztességes. Precíz, rendszerető, igen nagy munkabírása van. Igazságérzete nagyon fejlett, a morális értékek fontosak a számára. Gyengeségei: Elégedetlen a valósággal, úgy érzi, neki kellene mindent jobbá tenni. Ettől gyakran fáradt, rosszkedvű. Jellemző gyermekkora: A gyermek egyest általában szigorúan, következetesen nevelték. Megbüntették, ha rossz volt és megjutalmazták, ha jól végezte a dolgát. Az is lehet, hogy a családban olyan zűrzavar uralkodott, hogy a gyerek kénytelen volt korán felnőni, és kialakítani saját szabályrendszerét, amelyhez azután igazodhatott. A kis egyes így korán igen erős felelősségtudattal – egy "beépített" belső szülővel, felettes énnel rendelkezik.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az testi hármas csoportról! A végére értem az enneagram típusok bemutatásának. 

A teljes Nő vagyok on-line magazint ITT tekintheted meg!