Fejlődésünk alappillére; az önismeretünk

2023.10.01

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy az életben fejlődhessünk, illetve másokhoz könnyebben kapcsolódhassunk, tisztában kell lennünk saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel. Az önismeret így kritikus fontosságú a boldogulásunkhoz.

Nos, az én kedvenc önismereti módszerem az enneagram, mely ehhez egy tökéletes segítség, ami 3 fő és 9 alcsoportba sorolja az embereket. Mielőtt azonban ismertetem a részleteket, azt kell leszögeznem, amit nekem Brandon Bays tanított a Belső Utazás kísérő képzésen. Ne azonosítsd Magad azzal a sorszámmal, amit magadra vetítesz! Az enneagram besorolásunk az EGO-nk típusa, amit azért "fejlesztettünk ki", mert úgy éreztük, ezzel az önvédelmi módszerrel tudunk életben maradni ebben a fizikai síkban. Csak, hogy picit jobban értsd, én például 7-es típus vagyok, aki a vidámsággal, bulizással, barátokkal köti le magát, minden percét beosztja, programokban a jókedvet hajhássza -mindezt azért, hogy ne kelljen megállnia, és szembenéznie a lelkében zajló fájdalmas folyamatokkal.

És hogy miért fontos felismernünk ezt a "játszmánkat"? Mert akkor tudatosan elengedhetjük! Én például amikor ezt megértettem, akkor elkezdtem szándékosan csökkenteni a programjaim számát, hogy igenis legyen időm befelé figyelni! Valóban fájt... de sok-sok önmunkával már egész jól eltöltöm az időt az otthon nyugalmában is. 

No, és akkor a példa után megmutatnám az Enneagram lényegét, amelyet ez az 1 ábra tökéletesen összefoglal. Ahogy említettem: 3 fő és 9 alcsoport... A 3 fő irány az: érzelmi, az agyi és a testi típusoké. Ez a 3 elnevezés igazán beszédes: akik az érzelmi területen vannak, azok az életet az érzéseiken keresztül élik meg. Ide tartozik a kettes típus, a "Segítő" (mint Brandon), a 3as az "Eredményes" a és a 4es, az "Individualista". Az agyalós típusok 3 alcsoportja az 5ös, a "Vizsgálódó", a 6os, a "Lojális" és a 7es, a "Rajongó", míg a testi típushoz a 8as, a "Kihívó", a 9es, a "Béketeremtő" és az 1es, a "Reformer" tartozik.

Don Richard Riso és Russ Hudson Az enneagram bölcsessége című könyve egyébként messzemenőkig túlmegy azon, hogy elárulja, milyenek vagyunk, miben vagyunk gyengébbek, vagy épp erősebbek. Ahogy az imént a saját példámmal megmutattam: a könyvből kiderül az egyes típusok legfőbb félelme is, és az annak elkerülésére alkalmazott módszerük. Ezen felül ír a szerző a típusok tipikus gyermekkoráról (a 7esnél például azt említi, hogy általában komolyan sérül az édesanyjához való viszonya -hát, ez esetemben pontosan így történt), sőt tanácsot ad arra, hogy ki, miként fejlesztheti tudatosan önmagát. Ez utóbbi az, amire hallgatva én például ritkítottam a naptáramat, és a folytonos rohanás helyett időt találtam a napi 15-20 perc relaxálásra, ami által valóban sokkal nyugodtabbá váltam!

Az enneagram további bónusz haszna, hogy, ha eljössz Belső Utazni hozzám, akkor segíti a folyamatban a megélésedet, ha megosztod velem a besorolásod, hiszen így tudom jobban Hozzád igazítani a lépések kivitelezését.

Remélem, kedvet kaptál ehhez a szuper módszerhez! Ha igen; ITT megnézheted a teljes lejátszási listámat, ami alapján elkezdhetitek a Hozzád közelállókkal kisilabizálni, hogy vajon ki, melyik csoportba tartozik! Ha pedig jobban szeretsz cikkeket olvasni, akkor térj vissza a weboldalamra a következő 3 vasárnapon, mert górcső alá veszem majd a 3 triádot! Így, vagy úgy: hajrá, önismeretre fel!

A teljes Nő vagyok on-line magazint ITT találhatod meg.