Folyton megbántasz másokat a túlzott szókimondásoddal?

2023.07.30

Rendszeresen megdorgálnak különböző személyek, amiért olyan durván fogalmazol? A szemedre hányják, hogy sértően kommunikálsz? Nos, maximálisan együtt tudok érezni Veled. Nagyon sokáig tapasztaltam én is ezt. Dupla skorpióként igencsak szókimondó fából faragtak, így sokáig napi rendszerességgel kaptam sértett reakciókat a környezetemtől. Sőt, már egészen kicsi koromtól abban nőttem fel, hogy az Anyám állandóan azt ismételgette: "Számolj el tízig, mielőtt megszólalsz!" Nem mondom, hogy nem volt alapja a dolognak, hiszen őszinte kommunikációm régen valóban sértő stílussal vegyült. Sokat dolgoztam azon, hogy finomítsam azt, ahogyan elmondom a véleményemet.

Aztán egy idő után átestem a ló túloldalára. Vigyázz, hogy ez Veled ne történjen meg! Jó dolog az önkritika és a kapott visszajelzések alapján történő önfejlesztés, de fontos észrevenni azt a pontot, amikor a külvilág nyomására már-már feladjuk önmagunkat! Ne juss el idáig! Igyekezz megtalálni az arany középutat!

A tiszta kommunikáció mindennél fontosabb, lény mindig őszinte a hozzád közelállókkal! Igen, próbáld átgondolni, hogy miként fogalmazhatnád meg a véleményedet úgy, hogy az kevésbé legyen bántó (én üzenetekkel, erőszakmentesen), de vedd észre azt is, ha a fogadó oldal az, aki túlzottan érzékeny! Nekem nagyon sokat segített egy gondolat "A te majmod, nem az én majmom!" Bizony nem csak annak kell fejlesztenie önmagát, aki durván fogalmaz, hanem annak is, aki könnyedén megsértődik!

Mi is valójában a megsértődés? Az esetek jelentős részében a megbántódás hátterében az érintettnek egy gyenge pontja ("nyomógombja") van. Ez azt jelenti, hogy a Te durvaságod triggereli ("berántja") őt egy korábbi, érzelmileg számára súlyos szituáció érzés világába. Tehát valójában nem a Te fogalmazásod sérti meg, hanem az, hogy amit mondasz, tudattalanul emlékezteti őt valakire, aki korábban hasonlóképpen bántotta.

Nos, ilyenkor egy tudatalattiban ható technika (mint a Belső Utazás) meg tudja mondani, hogy ki az érintett eredeti, szavakkal bántalmazó személy, és az ő általa kiváltott érzelmi reakció megsemmisíthető (de legalábbis csökkenthető) a folyamat okozta oldás segítségével. Ennek a megtörténte pedig legalább olyan fontos, mint az, hogy megtanuljunk asszertívan kommunikálni. 

ITT olvashatod el a teljes Nő vagyok on-line magazint!