Mark Wolynn: Örökölt családminták

2021.08.01

Olyan könyvet tartok a kezemben,  mely felmenőinktől hozott mintáink felkutatásával foglalkozik, ráadásul nem csupán elméleteket és mások példáit olvashatjuk benne, hanem gyakorlati útmutatót is ad, hogy miként áshatunk fel a tudatalattinkból olyan gátló dolgokat, melyek hátráltatnak minket az életünk teljes értékű megélésében.

"Amikor a nagyanyád öt hónapos terhes volt az anyáddal, annak a petesejtnek az elősejtje, amelyből te kifejlődtél, már megvolt az anyád petefészkében." 

"... a válasz nem feltétlenül a hozzám fordulók életében, hanem talán a szüleik, a nagyszüleik, vagy akár a dédszüleik történetében keresendő"

"A családunk története a mi történetünk. Tetszik, vagy sem, itt lakozik bennünk."

"Carl Custav Jung szintén meg volt győződve arról, hogy ami a tudatalattiban marad, nem oldódik fel, hanem végzetként vagy véletlenként bukkan felszínre az életünkben. Úgy vélte: ami nem tudatos, azt sorsként éljük meg. Más szavakkal: hajlamosak vagyunk addig ismételgetni a saját tudat alatti mintáinkat, míg a tudatosság fényével meg nem világítjuk őket." 

"Eltérő típusú és intenzitású tragédiák -elhagyás, öngyilkosság, háború, egy gyerek, szülő, vagy testvér korai halála- a szenvedés generációiról generációira átadott hullámait kelthetik." 

"Ha rátalálunk arra, hogy honnan erednek ezek a traumák, régóta fennálló családi mintáktól szabadulhatunk meg."