Mit mond Brandon Bays a kapcsolatrendezésről?

2023.12.03

A csapból is az folyik, hogy a jó kommunikáció a titka minden megfelelően működő emberi kapcsolatnak. Legyen szó házasságról, párkapcsolatról, testvérekről, szülő-gyerek viszonyról, de akár barátságról is. Ha a két fél meg tudja beszélni a problémáit, akkor nincs előttük lehetetlen!

No de mi van akkor, ha nem tudnak egymással szót érteni? Sajnos ez nagyon is gyakori jelenség... Mert nézzük csak, mi történik, amikor két ember leül beszélgetni az aktuális, egymással kapcsolatos gondjaikról! Egyikük elkezd hangot adni a megéléseinek, ami közben jó esetben a másik nem szól bele, csak hallgatja őt. Azonban mi zajlik benne, miközben a másik beszél? Nagy valószínűséggel az, hogy majd ő mit fog válaszolni, hogyan fogja megvétózni a beszélő szavait. Ennek köszönhető az, amit oly gyakran tapasztalunk: "mintha elbeszélnénk egymás mellett".

Sajnos nagyon gyakran játszmába torkollanak az ilyen beszélgetések, hiszen ilyenkor bekapcsolnak a gyermekkori sérüléseink, és gyakran sértett gyerekből reagálunk, vagy épp szüleink mintái bukkannak fel a tudatalattinkból és támadunk, vagy megsértődünk, esetleg bezárkózunk, talán sajnáltatni kezdjük magunkat.

Nos, emiatt érdemes szakemberhez fordulni. Egy moderátor segíthet abban, hogy valóban eljussanak a szavaink egymáshoz. Az ő segítségével észrevehetjük a nem kívánt sallangokat a kommunikációnkban.

Miután erre az adott szakember rávilágít, nekünk már "csak" tudatosan meg kell próbálnunk kiiktatni a visszahúzó mintáinkat, félelmeinket, hiedelmeinket TUDATOS odafigyeléssel...

No de mi van akkor, ha ez egyszerűen nem megy? Ha újra és újra belecsúszunk a hibás reagálásba, és kapcsolatunk egyre mélyebbre és mélyebbre kerül a gödörben?

A helyzet az, hogy ilyenkor két út van: az egyik a ma annyira divatos megoldás: hátat fordítok a másiknak, és eldobom a kapcsolatunkat. A másik lehetőség, hogy időt, és energiát fektetek a feloldásba és ÖNMAGAMON kezdek el dolgozni! Amint kikapcsolom saját robotpilótámat, képessé válok arra, hogy tiszta szívvel, játszma nélkül, valóban a másikat látva, és rá reagálva legyek jelen a köztünk levő kommunikációkban. Ha pedig már ez megy, akkor egyenes az út a félreértések tisztázásához, a sérelmek megbocsátásához, és ezáltal ahhoz, hogy tiszta lappal induljunk el egymás felé.

Amikor valaki igazán fontos, akkor hatalmas teher hullhat le a vállunkról, amikor végre sikerül rendeznünk a sorainkat. Persze az önmagunkon végzett munka akkor is megtérül, ha nem egy másik személy miatt végezzük, hiszen minden magunkba fektetett idő és energia egy szabadabb és boldogabb élet felé vezet minket. 

A Nő vagyok on-line magazin összes cikkét ITT olvashatod el!