Szilveszteri fogadalom?

2023.12.31

Sok embertől hallom sok éve már, hogy Szilveszterkor fogadalmat tesz, hogy az Új Évben majd mit fog másként csinálni, mint ahogy addig tette. Hogy például leszokik a dohányzásról, vagy beiktatja a rendszeres testmozgást az életébe. Ez szép és jó, de vajon hány ilyen fogadalmat szokott betartani az, aki megfogadja őket? Azok alapján a beszélgetések alapján, amiket olyan emberekkel folytattam, akiknek ez a fogadalomtétel-dolog a szokásuk, én úgy gondolom, hogy az ilyen elhatározások nem szoktak sokáig tartani. Tudni valójában nem tudom, mert én ilyet sosem tettem.

Amit viszont Szilveszterkor tenni szoktam, és Neked is jó szívvel ajánlok; az két dolog. Mindkettőhöz csupán egy toll, egy papír, és némi egyedül töltött idő szükséges.

Az egyik, hogy kezdd el összeírni mindazt, amit az Óévben elértél. Az apró eredményektől (pl. x hónapig nem voltam beteg, vagy szelektívan gyűjtöttem a szemetet, stb.) a nagyobb sikerekig (pl. béremelést kaptam a munkahelyemen, vagy sikeresen megszerettettem a gyerekkel a sportolást) írj össze mindent! Ha kész a lista, akkor egyrészt adj hálát mindezért, másrészt viszont legyél végre BÜSZKE Magadra!! Tudom, hogy nem így neveltek minket. Legtöbbünk szülei nem voltak képesek értékelni a kisebb-nagyobb érdemeinket, így mi magunk sem tanultunk meg örülni a jónak. Általában akkor kaptunk figyelmet, ha valamit elrontottunk, így belénk ívódott, hogy mindig a rosszra figyeljünk és elégedetlenkedjünk magunkkal. Ez viszont nem visz előre! Tanuld meg felnőttként értékelni a saját kisebb-nagyobb sikereidet és értsd meg, hogy úgy javíthatod az önértékelésedet, ha alkalmanként megállsz megveregetni a saját vállad – sőt megajándékozni magad valami vágyott dologgal a kitartásod jutalmaként! Ha pedig ilyen módon elkezded tudatosan növelni az önszeretetedet, akkor egyre több és több vágyott célt fogsz egyre könnyebben és könnyebben elérni!

A második feladat pedig, hogy tervezz! Vegyél elő 10 pici cetlit, és írd rájuk egyesével a 10 legfőbb célodat az Új Évre vonatkozóan! Lehet ez például önfejlesztéssel kapcsolatos, lehet szakmai fejlődés, de akár tárgyi, vagy családi témakörű is. Ha megvan a 10 cél, akkor válaszd ki közülük a No.1-t, azaz a legfontosabbat, és írj a cetli hátoldalára cselekvési tervet határidőkkel, hogy milyen lépéseket, és meddig kell elvégezned ahhoz, hogy az adott vágyad teljesüljön! Tudtad, hogy Arnold Schwarzeneggernek is ez a titka? Így ér el mindig mindent? Leírja! Megtervezi! A cetliket pedig magánál hordja!

Egyébként ez utóbbi feladat is mindig része a 10 milliószoros elvonulásoknak, amiket minden évben 4 alkalommal tartok. A következő 2024. február 23-tól 25-ig tart majd. ITT tudhatsz meg róla többet.

Sok szeretettel kívánok csodákban és sikerekben gazdag Boldog Új Évet Neked!

A Nő vagyok on-line magazin minden cikkét ITT találhatod meg.